POLITECHNIKA WARSZAWSKA
Zarządzenie nr 39
Rektora Politechniki Warszawskiej
z dnia 22 grudnia 2003 r.
w sprawie zapewnienia profilaktycznych posiłków i napojów pracownikom Politechniki Warszawskiej
Na podstawie § 52, ust. 1, lit. k Statutu Politechniki Warszawskiej, w związku z art. 232 Kodeksu Pracy i Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów ( Dz. U. nr 60, poz. 279 ) w porozumieniu z działającymi w PW organizacjami związków zawodowych, zarządza się co następuje :
§ 1
Zarządzenie stosuje się do:
- wydziałów i kolegiów,
- pozawydziałowych jednostek organizacyjnych,
- Biblioteki Głównej,
- jednostek organizacyjnych administracji centralnej PW.
§ 2
- Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, spełniających w danym
dniu wymagania określone w załączniku nr 1 przysługują:
- posiłki w formie jednego dania gorącego,
- napoje, których rodzaj i temperatura powinna być dostosowana do warunków wykonywania pracy.
- Skład posiłków musi być zgodny ze składem określonym w § 2. ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279), zwanego dalej "Rozporządzeniem".
- Zakład Żywienia Zbiorowego oraz jednostki organizacyjne określone w § 1 zapewniają zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
- Posiłki powinny być spożywane w czasie regulaminowych przerw w pracy.
- Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej i dostarczane na stanowiska pracy.
- Koszty zapewnienia pracownikom posiłków i napojów pokrywa właściwa jednostka organizacyjna.
- Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
§ 3
- Kierownicy jednostek organizacyjnych ustalają, w porozumieniu z wydziałowymi społecznymi inspektorami pracy, wykaz stanowisk pracy, w odniesieniu do których istnieje prawdopodobieństwo, że spełniają wymagania zawarte w § 3 ust.1 i § 4. ust. 1 Rozporządzenia.
- Bezpośredni przełożeni osób zatrudnionych na stanowiskach pracy określonych zgodnie z ust. 1 przygotowują charakterystyki tych stanowisk wraz z chronometrażem wykonywanych czynności wg formularza stanowiącego załącznik nr 2 do zarządzenia i przesyłają je do Inspektoratu BHP.
- Na podstawie złożonych formularzy, Inspektorat BHP określi wydatek energetyczny wykonywanej pracy oraz ustali wykaz stanowisk, na których występują warunki uprawniające do otrzymywania posiłków profilaktycznych lub napojów.
- Kierownicy jednostek organizacyjnych, na podstawie otrzymanych wykazów, zlecają Zakładowi Żywienia Zbiorowego wydawanie posiłków pracownikom zatrudnionym na stanowiskach, o których mowa w punkcie 3.
- Decyzje w sprawie wydawania napojów na stanowiskach spełniających wymagania określone w poz. 4, 5 i 6 tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do zarządzenia podejmują kierownicy właściwych jednostek organizacyjnych w § 1.
§ 4
Jednostki organizacyjne określone w § 1 zapewniają posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
§ 5
- Kierownicy jednostek organizacyjnych określonych w § 1 i kierownik Inspektoratu BHP zorganizują czynności określone w § 3 w ten sposób, aby:
- charakterystyki, o których mowa w § 3 ust. 2, zostały przesłane po raz pierwszy do Inspektoratu BHP w ciągu 30 dni od dnia wejścia w życie zarządzenia,
- wydawanie posiłków i napojów zgodnie z niniejszym zarządzeniem rozpoczęło się nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia jego wejścia w życie.
- Dane, o których mowa w § 3 ust. 1-3, należy aktualizować na bieżąco, stosownie do zmian w organizacji pracy oraz zmian warunków pracy na stanowiskach, do których stosuje się zarządzenie.
§ 6
Traci moc zarządzenie nr 36 Rektora PW z dnia 19 grudnia 1986 r. w sprawie posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających.
§ 7
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania
|